Urad vlade za informiranje
Urad vlade za informiranje

Slovenija - 10 let samostojnosti
Pot do samostojnosti
Slovenija - največji dosežki Slovencev
Praznovanje
Povezave


Govori
Prenos proslave

English

Letošnja deseta obletnica samostojne Slovenije je velik praznik za vse nas, državljanke in državljane Slovenije, pa tudi za vse tiste, ki imajo našo državo radi in so ji kakorkoli pomagali do njene državne suverenosti.

Osnovna zamisel praznovanja, kot jo je oblikoval koordinacijski odbor vlade za izvedbo protokolarnih pravil, pristojen za ta vprašanja, se zato ne omejuje le na dva ali tri osrednje dogodke v slovenski prestolnici, marveč skuša v svoj okvir zajeti in vključiti široko paleto počastitev in praznovanj po mnogih slovenskih krajih.

Praznovanje ni potekalo le v dneh neposredno ob Dnevu državnosti (čeravno je razumljivo, da je bilo tedaj dogodkov vendarle največ), začelo se je že prej in se bo končalo kasneje, saj so tudi dogodki slovenske osamosvojitve intenzivno potekali kar več mesecev. Praznovanje obletnice se je začelo s slavnostnim koncertom, ki ga je pripravil orkester Slovenske vojske 11. maja v Cankarjevem domu v Ljubljani, zaključilo pa se bo s počastitvijo obletnice odhoda zadnjega vojaka Jugoslovanske ljudske armade 26. oktobra 2001 iz Slovenije v Kopru.

Obenem je veliko počastitev tudi v lokalnih skupnostih. Številne tovrstne slovesnosti so v lokalnih skupnostih povezali z lokalnimi prazničnimi dogodki in prireditvami, ki jih tudi sicer načrtujejo v tem času, v mnogih krajih še posebej z občinskimi prazniki.

Osrednja državna počastitev "Sejalec" na dan državnosti 25. junija 2001, na Trgu republike v Ljubljani

Prireditev se je začela s slavnostnimi salvami z ljubljanskega gradu, sledil je protokolarni del, v katerem je Predsednik Republike Milan Kučan po pregledu častne čete nagovoril zbrano občinstvo in vse državljanke in državljane. Pozdravni nagovor je imel tudi nemški kancler g. Gerhard Schröder.

Sledil je umetniški dogodek pod imenom Sejalec (ime je navdihnila znana slika Matije Groharja), v katerem so sodelovali slovenski dramski igralci, plesalci, gibalci, orkester Slovenske filharmonije, slovenski športniki in še nekateri drugi izvajalci.
Režija in scenarij: Matjaž Berger
Scenografka: Anastasija Korsič
Kostumograf: Alan Hranitelj
Projekcije in video vložki: Saša Podgoršek